Fagstoff

Måter å tilberede poteter på

Publisert: 19.08.2013, Oppdatert: 05.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

kollasj av forskjellige tilberedningsmetoder av potet1) Potetstuing med ørret. 2) Ovnsbakte poteter med rosmarin. 3) Hasselbackpoteter med parmesandryss. 4) Kokte poteter.

Poteter er et metningsgarnityr som har vært mye brukt i Norge til fisk- og kjøttretter. Poteter egner seg ikke til å spises rå, de må tilberedes på en eller annen måte. Her presenterer vi hovedmåtene å tilberede poteter på, og går nærmere inn på baking, damping og koking.

 

Varianter av bakte poteter

  • bakte poteter
  • fylte bakte poteter
  • hasselbackpoteter

Bakt potet med gressløk. Foto.Bakt potet med gressløk.  

Varianter av fylte bakte poteter

  • cendrepoteter
  • macairepoteter
  • surprisepoteter

Macairepoteter. Foto. Macairepoteter.  

Bakte poteter

Poteter kan bakes i ovnen på ca.190 ºC til de er myke. Tiden varierer etter størrelse og potetsort.

Varianter av bakt potet    

Varianter av dampkokte poteter

  • dampkokte poteter
  • dampkokte poteter med skall
  • dampkokte persillepoteter

 

Persillepoteter. Foto.Dampkokte persillepoteter. 

Dampkokte poteter

Poteter kan dampes i kjele med damprist, dampskap eller kombidamper.

Dampkoking. Illustrasjon.  

Varianter av poteter kokt i buljong

  • buljongpoteter
  • olivenpoteter

 

Raspeball med røkt svineknoke og vossakorv. Foto.Raspeball med røkt svineknoke og vossakorv. 

 

Varianter av poteter kokt i vann

  • dillpoteter
  • kokte poteter
  • myntepoteter
  • persillepoteter
  • potetpuré
  • poteter på engelsk måte
  • raspeballer
  • stuede poteter

Kokte poteter

Koking av poteter kan gjøres i vann eller i buljong. Etter at potetene er ferdig kokt, slår vi av vannet og setter kjelen tilbake på platen uten lokk for å dampe vekk mest mulig væske.

Kokting av poteter. Illustrasjon.  

bilde av Kokte poteter og tilbehør til lutefiskKokte poteter og tilbehør til lutefisk.  

Oppgaver

Aktuelt stoff for

Relatert innhold

Faglig