Hopp til innhold

Fagstoff

Måter å tilberede poteter på

Poteter er et metningsgarnityr som har vært mye brukt i Norge til fisk- og kjøttretter. Poteter egner seg ikke til å spises rå, de må tilberedes på en eller annen måte. Her presenterer vi hovedmåtene å tilberede poteter på, og går nærmere inn på baking, damping og koking.

Bakte poteter

Poteter kan bakes i ovnen på ca.190 ºC til de er myke. Tiden varierer etter størrelse og potetsort.

Varianter av bakt potet
Åpne bilde i et nytt vindu

Varianter av bakte poteter

Bakt potet med gressløk. Foto.
  • bakte poteter
  • fylte bakte poteter
  • hasselbackpoteter

Varianter av fylte bakte poteter

  • cendrepoteter
  • macairepoteter
  • surprisepoteter

Dampkokte poteter

Poteter kan dampes i kjele med damprist, dampskap eller kombidamper.

Dampkoking. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Varianter av dampkokte poteter

bilde av persillepoteter
  • dampkokte poteter
  • dampkokte poteter med skall
  • dampkokte persillepoteter

Kokte poteter

Koking av poteter kan gjøres i vann eller i buljong. Etter at potetene er ferdig kokt, slår vi av vannet og setter kjelen tilbake på platen uten lokk for å dampe vekk mest mulig væske.

Kokting av poteter. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Varianter av poteter kokt i buljong

bilde av Raspeball med røkt svineknoke og vossakorv
  • buljongpoteter
  • olivenpoteter

Varianter av poteter kokt i vann

  • dillpoteter
  • kokte poteter
  • myntepoteter
  • persillepoteter
  • potetpuré
  • poteter på engelsk måte
  • raspeballer
  • stuede poteter

Relatert innhold

Smak, utseende, konsistens og størrelse varierer mellom ulike potetsorter. De ulike sortene har også ulike egenskaper når det gjelder dyrking og lagring.

Poteter kan videreforedles på mange ulike måter. I denne videoforelesningen får du kjennskap til noen ulike metoder du kan bruke.

CC BY-NC-SASkrevet av Ketil Lyngvær.
Sist faglig oppdatert 17.06.2019

Læringsressurser

Potet