Poteter er et metningsgarnityr som har vært mye brukt i Norge til fisk- og kjøttretter. Poteter egner seg ikke til å spises rå, de må tilberedes på en eller annen måte. Her presenterer vi hovedmåtene å tilberede poteter på, og går nærmere inn på baking, damping og koking.
Bakte poteter
Poteter kan bakes i ovnen på ca.190 ºC til de er myke. Tiden varierer etter størrelse og potetsort.
Varianter av bakte poteter
- bakte poteter
- fylte bakte poteter
- hasselbackpoteter
Varianter av fylte bakte poteter
- cendrepoteter
- macairepoteter
- surprisepoteter
Dampkokte poteter
Poteter kan dampes i kjele med damprist, dampskap eller kombidamper.
Varianter av dampkokte poteter
- dampkokte poteter
- dampkokte poteter med skall
- dampkokte persillepoteter
Kokte poteter
Koking av poteter kan gjøres i vann eller i buljong. Etter at potetene er ferdig kokt, slår vi av vannet og setter kjelen tilbake på platen uten lokk for å dampe vekk mest mulig væske.
Varianter av poteter kokt i buljong
- buljongpoteter
- olivenpoteter
Varianter av poteter kokt i vann
- dillpoteter
- kokte poteter
- myntepoteter
- persillepoteter
- potetpuré
- poteter på engelsk måte
- raspeballer
- stuede poteter
Relatert innhold
CC BY-NC-SASkrevet av Ketil Lyngvær.
Sist faglig oppdatert 17.06.2019