Fagstoff

Pasta

Publisert: 14.08.2013, Oppdatert: 05.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

en kollasj av flere pastaretterTagliatelle, ravioli, penne, spaghetti og canneloni

bilde av laging av hjemmelaget pastaEn pastadeig er på vei 

bilde av pastadeig i en pastamaskin Pastadeigen kjøres gjennom pastamaskinen. bilde av Hjemmelaget ravioli pensles med eggeplommeHjemmelaget ravioli pensles med eggeplomme   bilde av Hjemmelaget ravioliSjømatlasagnebilde av en tortellinisalat med tomat og servelatTagliatelle med laks

Pasta er en deigvare som blir laget av hardhvete. Fabrikkframstilt pasta har et vanninnhold på cirka 13 prosent. Tørket pasta er hard og noe gjennomsiktig.

Hjemmelaget pasta

Pasta består av mel, egg, salt og eventuelt olje og andre smaksstoffer. Ingrediensene eltes sammen i en eltemaskin eller blandes i en hurtigmikser til en glatt, seig masse. Deigen kan også blandes for hånd på et bakebord. Etter blanding skal deigen hvile i cirka 30 minutter. Tilberedningene under bestemmer hvordan pastadeigen skal formes.

Hovedmåtene å tilberede pasta på er:   

  • cannelloni
  • lasagne
  • makaroni
  • ravioli
  • spagetti
  • tagliatelle
  • tortellini
  • trådnudler

Cannelloni

Form pastaen som rør, kok dem al dente og avkjøl i kaldt vann. Fyll rørene med farse, legg dem på ildfast fat og dekk med varm saus. Strø revet ost (parmesan) over og legg noen smørklatter på. Gratiner i ovn eller i salamander.

Lasagne

Bruk et ildfast fat og ha litt béchamelsaus i bunnen. Legg et lag med lasagneplater. Hell så kjøttsaus over, deretter béchamelsaus og dryss parmesanost over. Gjenta dette til fatet er nesten fullt. Avslutt med béchamelsaus og revet ost. Stek lasagnen i ovn til innholdet koker og osten er gyllen.

Makaroni

Makaroni kokes al dente og tilberedes med forskjellige garnityrer etter hva oppskriften krever.

Ravioli

Ravioli er pasta som fylles med kjøttfyll, grønnsaksfyll eller lignende og formes som små puter. Den kokes al dente og serveres med en saus som passer til fyllet.

Spagetti

Spagetti er pasta formet som strimler. Den kokes al dente og serveres med ulike typer sauser og garnityrer etter hva oppskriften krever.

Tagliatelle

Tagliatelle er pasta formet som bånd. Den kokes al dente og serveres med ulike typer sauser og garnityrer etter hva oppskriften krever.

Tortellini

Tortellini er pastaputer som er formet som en trekant og deretter som en ring. Ellers har tortellini samme framgangsmåte som ravioli.

Trådnudler

Trådnudler har samme form som spagetti, men er noe tynnere. Ellers har trådnudler samme framgangsmåte som spagetti.

Al dente:

italiensk uttrykk brukt om spagetti og grønnsaker som er mørkokt med en litt hard (sprø) kjerne

Gratinere:

overtrekke en rett med ost eller mornaysaus og deretter sette den i ovn med sterk overvarme slik at retten får en gyllen skorpe

Oppgaver

Aktuelt stoff for