Fagstoff

Supper

Publisert: 13.08.2013, Oppdatert: 05.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

bilde av 10 ulike supper10 supper bilde av en bolle med blomkålsuppeKremet blomkålsuppebilde av to glass med grønn ertesuppeGrønn ertesuppebilde av Kölschsuppe (ølsuppe) med krutongerKölschsuppe (ølsuppe) med krutongerbilde av kremet gulrotsuppe med appelsinzestKremet gulrotsuppe med gressløk  

Det er to hovedgrupper av supper: 

  • jevnede supper
  • klare supper 

Jevnede supper 

  • brune supper
  • kremsupper
  • nasjonale supper
  • veloutésupper 
  • purésupper

Jevnede supperJevnede supperPurésupperPurésupper  

bilde av en Klar fiskesuppe med sei og grønnsakerKlar fiskesuppe med sei og grønnsakerbilde av en Sterk og syrlig buljongSterk og syrlig buljongbilde av suppeboller med Wonton consomméWonton consommé 

Klare supper

  • buljong
  • klaret buljong
  • klare, jevnede supper

Buljong

Buljong kokes som kraft, men i tillegg til bein bruker vi også kjøtt.

Buljong Framgangsmåte klaret buljong (consommé) 

Bland sammen oppkuttede grønnsaker, eggehvite og klarekjøtt i en kjele. Ha i kald kraft og bouquet garni. Sett kjelen på varm plate og varm opp væsken til den begynner å koke. NB! Rør i blandingen hele tiden til «klaringen» flyter opp. Da må du ikke røre lenger. La buljongen småkoke i cirka 2 timer. La buljongen hvile cirka 15 minutter. Sil så forsiktig gjennom et klede og degraisser eventuelt buljongen. Smak til og tilsett garnityr.

Klarekjøtt:       grovmalt skankekjøtt fra storfe
Consommé:    klaret buljong med grovmalt kjøtt og eggehvite  Degraissere:   å skumme fettet av kraft, supper, sauser og lignende

bilde av ostestengerOstestenger 

Suppegarnityr

  • bakverk
  • egg
  • gryn
  • grønnsaker
  • kjøtt
  • pasta
  • suppeboller

 

SuppegarnityrSuppegarnityr 

Relatert innhold

Aktuelt stoff for