Fagstoff

Spesielle krafter

Publisert: 07.08.2013, Oppdatert: 05.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

bilde av middag med svinenakke og tilbehørHovedrett med stekesjybilde av stekesjy som øses over en hjortefiletStekesjy  

Spesielle krafter 

  • sjy (jus)
  • redusert kraft
    • fumet
    • glace

Sjy

Sjy er kraft (cellesaft) som vi har igjen i stekeskuffen etter at vi har stekt en stek (kjøtt). Sjyen har en sterk og konsentrert smak som er et godt grunnlag for tilberedning av sjysaus eller en brun saus til det kjøttet den kommer fra.

FumetFumet 

Fumet

Fumet er kraft som er kokt inn 30–50 prosent av den opprinnelige mengden for å få en kraftigere smak.

bilde av kalveglaceKalveglace 

Glace

Glace er en videre reduksjon slik at kraften får en sirupsaktig konsistens og kan brukes til smaksforsterker i brune sauser.

Glace (kjøttekstrakt)Glace (kjøttekstrakt) 

Relatert innhold

Aktuelt stoff for