Hopp til innhold

Fagstoff

Skylappjenta – en historie om identitet

Iram Haqs kortfilm Skylappjenta utkom i 2009. Her skal vi se filmen og belyse noen problemstillinger som reises.
Iram Haq, Khalid Hussain og Anita Uberoi. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

På bildet ser du, foruten Iram Haq, Anita Uberoi (skuespiller) og Khalid Hussain (forfatter og filmregissør). Alle tre har på hver sin måte vist oss hvor vanskelig jakten på identitet er for to-kulturelle ungdommer.

Iram Haq (1976) kjenner du kanskje igjen fra rollen som Fatima i Robert Stoltenbergs TV-serie Borettslaget. Her spiller hun datteren til en svært tradisjonsbunden pakistansk far. Iram Haq har selv pakistansk-norsk bakgrunn. Da hun var 14 år, ble forholdet til familien svært konfliktfylt, og hun brøt kontakten. I intervjuer har hun beskrevet seg som en slags Pippi Langstømpe; som en som tidlig måtte ta ansvar for sin egen oppdragelse. Hennes gamle verden raste sammen, og uten rollemodeller eller definerte forbilder måtte hun bygge opp et nytt liv, kun med utgangspunkt i seg selv. Som Fatima i Borettslaget og Jasmin i Import Eksport viser Iram Haq viktige sider ved det å være tokulturell i Norge. I hennes egne filmer Skylappjenta og Jeg er din tar hun utgangspunkt i seg selv og dikter videre. I begge filmene går hovedpersonene inn for det som virker å være en god løsning der og da, men som viser seg å være en inngangsportal til nye problemstillinger. Hovedpersonene strever med å finne sin plass i en kaotisk verden og jakter på tilhørighet og identitet. De strever med de store spørsmålene: Hva gjør oss til den vi er? Hva har vi i bagasjen, og hva har dette å si for følelser og handlinger og for hvordan vi opptrer i møte med andre?

Før du ser filmen, bør du tenke over uttrykket å ha skylapper og hva det innebærer.

Skylapp: lærlapp som man festet til bisselet på hesten for å hindre den i å se til siden. Å "ha skylapper": å være trangsynt og lite smidig

Les mer

«Et tredje rom for identitet» Knytt Skylappjenta til problemstillinger i denne fagteksten.

Se på begrepene og i lys av filmen.

CC BY-SASkrevet av Eli M. Huseby.
Sist faglig oppdatert 12.12.2018

Læringsressurser

Læringsstier