Fagstoff

Kraft

Publisert: 08.07.2013, Oppdatert: 05.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Kraft 

bilde av grønnsaker til kraftGrønnsaker til kraft fire bilder av tilberedelse av klar grønnsakskraftTilberedning av klar grønnskakskraft 

Kraft er en vannaktig væske med smak fra de råvarene den er kokt på.

Inndeling av krafter

  • lys kraft
  • brun kraft
  • spesielle krafter

En kraft består av:

  • bein
  • grønnsaker («de fire store»)
  • vann
  • salt
  • bouquet garni (krydderkvast)

Framgangsmåte for koking av kraft

  1. Oppkuttede bein vaskes.
  2. Kok opp beina fra kaldt vann som er tilsatt salt.
  3. Kraften skummes godt når den begynner å koke.
  4. Grovkuttede renvaskede grønnsaker («de fire store») has i kraften sammen med bouquet garni.
  5. La blandingen småkoke. Sil kraften når den er ferdigkokt.

NB! Til brun kraft brunes beina godt etter at de er vasket.

  • De fire store: gulrot, sellerirot, purreløk og løk.
  • Bouquet garni: en krydderbukett som består av persillestilker, laurbærblad, timian, purreløk og sellerigrønt, pakket i gas

Lyse krafterLyse krafter Brune krafterBrune krafter  

Relatert innhold

Faglig