Fagstoff

Mosel-Saar-Ruwer

Publisert: 09.10.2013, Oppdatert: 05.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Vinområder i Mosel-Saar-Ruwer i Tyskland.

Mosel

Kart over vindistriktene i Mosel-Saar-RuwerKart over vinområdene langs Mosel-Saar-Ruwer

Om vi fortsetter vestover og drar nedover åssidene, kommer vi til Mosel som strekker seg fra Koblenz i nord til Trier og grensen mot Frankrike i sør. Når regionen har tre navn, kommer det av at den har navn etter tre forskjellige elver hvorav Mosel er den største og mest betydningsfulle. Saar og Ruwer er sideelver som renner inn i Mosel. Videre er det den midterste delen av Mosel, omkring Bernkastel Kues, som regnes som den beste. Den sammenlignes gjerne med Rheingau. Spesielt høyt verdsatt blir vin fra vinmarken Doktor som stiger bratt opp fra Bernkastel, men det finnes kjente vinmarker og ypperlige viner langs hele elven. Den slynger seg som en orm, og kjente vinbyer fra vinmonopolets lister ligger på rekke og rad. Vi nevner i fleng: Zell med Schwarze Katz, Reil med vom Heissenstein, Zeltingen med Sonnenuhr, Piesporter med Michelsberg, Trittenheim med Apotheke og Klüsserath med St. Michael.

Moselvinene er gjerne alkoholsvake (9–10 prosent), men friske og elegante med god bouquet. Dette gjelder særlig dem som er laget på Riesling-druen, men gode viner lages også av Müller-Thurgau, Elbing og Kerner. I Moseldalen brukes det gjerne grønne flasker. Mesteparten av vinen er halvtørr, men også mye søtlige (lieblich) og søte. Det blir også etter hvert produsert en del brukbare tørre.
Bilde av Riesling vinranker.Riesling vinranker nær Kröv ved Mosel.

Relatert innhold