Fagstoff

Tysklands vinlov

Publisert: 09.10.2013, Oppdatert: 05.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Bilde av et lite vinområde et såkalt Einzellage.Einzellage, den minste enheten i oppdelingen av Tysklands vindistrikt. Må minimum være på 5 hektar, men regelen kan omgås. De dyreste tyske viner er alltid Einzellage-kvaliteter.

Vinloven

bilde av en vinetikett fra tysklandVinetikett fra Tyskland

  

Ulike hvitviner fra TysklandUlike hvitviner fra Tyskland

Vinloven er under redigering, men inntil videre gjelder følgende:

Deutcher Tafelwein

Tysk bordvin. Sukker er tilsatt. Det finnes fire regioner eller Weinbaugebiete.

Deutscher Landwein

Vinen kommer fra et bestemt geografisk landområde og tilsvarer franske vin de pays. Vinen er gjerne noe tørrere enn Tafelwein og er tilsatt sukker. Det er 15 slike områder.

Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA)

Dette vil si kvalitetsvin fra et bestemt dyrkingsområde. Vinen må ha vært gjennom en kvalitetskontroll. Denne vinen kan være tilsatt sukker. Det finnes 15 slike Anbaugebiete. Disse kan igjen deles inn i mindre områder: Bereiche som består av flere Grosslage, som igjen kan bestå av flere Einzellage.

Qualitätswein garantierten Ursprungs (QgU)

Denne klassen var ny i 1994, og det garanteres at 100 prosent av druene kommer fra det området som er oppgitt på etiketten. Samme regioner som QbA.

Qualitätswein mit Prädikat

Kollasj: Vinloven i Tyskland 

 

Produksjon av isvin. Druer påvirket av edelråte. Vinflaske.

For viner i denne klassen er det ikke lov å tilsette sukker. De må altså ha oppnådd sitt sukkerinnhold på naturlig måte, ved modning. Prädikat oversetter vi med tilleggsbenevnelse. Det finnes seks forskjellige benevnelser. Disse er:

Kabinett: Dette er den laveste av tilleggsbenevnelsene, men ligger noe over QbA i kvalitet. Druene må være så modne at de inneholder nok sukker, altså normalt modne druer. Vinene kan være fra tørre til litt søtlige.

Spätlese: Dette betyr «sent innhøstede druer». Druene har blitt modnere enn Kabinett. Vinene kan ofte være søtlige, men vi finner også halvtørre og noen tørre viner. Dette er gjerne viner med god balanse.

Auslese: Dette vil si «utvalgte druer». Druene er nå begynt å bli overmodne, men dårlige druer plukkes bort. Vinene er søte og har bra med smak og fylde.

Beerenauslese: Oversettes som «spesielt utvalgte bær (druer)». Druene er angrepet av edelråte (Botrytis cinerea) som vil si at vannet er begynt å fordampe. Druer som er angrepet av edelråte, plukkes for seg. Vinene er alltid søte med rik smak og fylde.

Trockenbeerenauslese: Oversettes som «tørre, utvalgte bær». Druene er nå skikkelig påvirket av edelråte og er skrumpet inn så de ligner rosiner. De er skrumpet inn fordi mesteparten av vannet er fordampet. Slike druer plukkes enkeltvis. Sukkerinnholdet er dobbelt så stort som i vanlige druer. Det vil si at når gjæringen tar slutt, er det ennå mye sukker igjen, og det blir en meget søt vin med mye fylde og smak. Vinene er både sjeldne og dyre.

Eiswein: Oversettes som «isvin». Den lages av druer som henger så lenge på vinstokken at det begynner å bli nattefrost. Innhøstingen foregår om morgenen når temperaturen er −6 ºC eller lavere. Druene presses mens vannet er frosset til is, og det blir en most med høy sukkerkonsentrasjon akkurat som med edelråtevinene. Slike viner lages ikke hvert år, for både rett temperatur og vekstforhold må være til stede. Også disse blir sjeldne og dyre.

Prädikat: De fem første predikatene regnes som kvalitetsklasser, mens Eiswein bare er en benevnelse eller en raritet som tyskerne sier. En kan altså få Beerenauslese Eiswein eller Auslese Eiswein.

Relatert innhold