Fagstoff

Penedès, Costers del Segre og middelhavskysten

Publisert: 09.10.2013, Oppdatert: 05.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

bilde av Vingården Masia BachVingården Masia Bach , Penedès, Spania

Kart over vinområdene i SpaniaKart over vinområdene i Spania.  

Penedès

Vinområdet Penedès ligger mot Middelhavet i den nordlige landsdelen Catalonia, rett sør for byen Barcelona. Etter Rioja er dette Spanias mest kjente svakvinsdistrikt. Her lages både rød, hvit, rosé og musserende vin. Villafranca er den mest kjente byen i området, og det er særlig to navn som har gjort den kjent: Torres og Raventos. Begge har flere ganger revolusjonert vinverdenen.

Cava

Cava er betegnelsen på spansk vin laget etter champagnemetoden, og 90 prosent av cavaproduksjonen kommer herfra. Kjente merker er Frexinet, Codorniu og Delapierre. De overrasket markedet med sin kvalitet i forhold til pris for noen tiår siden.

Til rødvin brukes mye de samme druene som i Rioja, men også en god del Cabernet Sauvignon og noe Pinot Noir. Vinene er gjerne rundere og fruktigere enn Rioja og ikke fullt så eikepreget.

Hvitvinene har ikke blitt like kjente som de røde, men de er friske, tørre og har bra kvalitet. I tillegg til de spanske druene Xarello og Maccabeo brukes blant andre Chardonnay og Riesling.

Kollasj på to ulike typer Cava  

Torres

Torres er et stort vinnavn. Firmaet har også eiendommer i andre land og verdensdeler. De ble verdenskjent da de i 1979 vant vinolympiaden i Paris med sin Gran Coronas Black Label foran hele den franske eliten. Den konkurrerte altså mot viner som kostet opptil fem ganger så mye. Frankrike har ikke villet delta i noen vinolympiade etter dette.Torres betyr okse på spansk, så derfor er firmaets flasker forsynt med en okse rundt halsen.

Vingård fra det spanske området Torres og et smidd jernskilt for Torres vingård  

Costers del Segre

Dette området som ligger sørvest i Penedes, var tidligere udyrkbare saltsletter. Raventos så muligheter her, men det skulle gå 50 år med planting av spesielle gressorter, pløying, planting av busker, pløying, planting av trær, pløying og så til sist: planting av druestokker. Resultat? Raimat og Bach, røde, hvite og musserende viner av høy kvalitet og til absolutt akseptable priser.

Bilder av vindunk fra Raimat og to damer som høster druer.

Middelhavskysten 

Sør for Penedes finnes det en rekke vinområder som ikke er så kjente her hjemme, for eksempel Valencia, Alicante og Tarragona. 

I Alicante og Valencia lages det en spesiell vin kalt doble-pasta. Det lages først en rosévin. Den tappes fra, og så lages det en kraftig rødvin på gjenværende skall og stein med lang maserasjonstid. Denne blandes så med den lette vinen eller annen vin. En periode ble Alicante-vin brukt for å gi fylde til «norsk rødvin». 

I Tarragona lages det mye hvitvin, men også god rosévin. Ellers er området kjent for sin altervin som eksporteres til mange land.  

Spanske matretter   

Spansk vin til mat

Rioja: storfe, lam 
Penedes: storfe, lam, hjort, småvilt
Valdepeñas: storfe, fjærfe, ost, grillmat
Costers del Segre: storfe, lam, vilt, gryteretter 
Ribera del Duero: viner med mye smak, tannin og fylde, krever smaksrik, fyldig mat som viltgryteretter, grill eller annet godt smaksatt
Hvitvin: De fleste hvitvinene fra ovennevnte områder er tørre og friske, så de går stort sett til fisk, fjærfe, koldtbord og skalldyr. Enkelte viner fra Rioja kan kanskje være noe for fyldige for skalldyr. 

Druer

Røde druer: Tempranillo (også kalt Cencibel, Tinto Fino, Ull de Llebre), Garnacha (Grenache i Rhône), Graciano, Tempranal

Hvite druer: Arien, Xarello, Maccabeo

Relatert innhold

Aktuelt stoff for