Fagstoff

Piemonte

Publisert: 07.07.2013, Oppdatert: 05.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Stemningsbilder fra Piemonte i Italia.   

kart over nordvest-ItaliaKart over vinområdene i Nordvest-Italia 

 

bilde av Martini AstiMartini Asti  

Ved fjellets fot

Navnet Piemonte betyr «ved fjellets fot», og regionen ligger nedenfor Alpene mot grensen til Frankrike. Den er nok sammen med Toscana Italias best kjente distrikt. Torino er regionens hovedstad, og kjente vinbyer er Asti og Alba. Regionens kjente drue, Nebbiolo, gir den meget kraftige og lagringsdyktige vinen Barolo. Smaken beskrives som av sjokolade, lakris, tobakk og tjære. Noe lettere er barberescovinen fra samme druen. Barbera-druen gir en enda lettere rødvin. Vi finner den i forskjellige utgaver som Barbera d'Alba og Barbera d'Asti. Det vil si Barbera fra byen Alba osv. Viner fra de enkelte byene vil være forskjellige. Dette er friske viner som bør drikkes unge. Herfra kommer også den lette, elegante Dolcetto som også er en frisk vin som bør drikkes ung.

Asti (spumante)

Asti har stor produksjon av musserende vin, og den søtlige Asti spumante er blitt et begrep. Nå brukes imidlertid spumante også på billig musserende vin, så betegnelsen er tatt bort fra Asti-vinen. På etiketten står navnet Asti med betegnelsen DOCG under. Den er nydelig til friske jordbær.

Til mat

Barolo passer til kraftige viltretter, smaksatt for eksempel med einerbær.
Barberesco er noe lettere enn Barolo, men også utmerket vin til vilt.
Barbera går til fugl og lyst kjøtt samt ost.
Dolcetto drikkes til koldtbord og kanskje torsk.
Asti (spumante) er nydelig til friske jordbær.

Relatert innhold