Fagstoff

Italia

Publisert: 07.07.2013, Oppdatert: 05.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Stemningsbilder fra Italia. Produksjon av vin i fjellet. En mann med blå druer i hendene. Bilde fra en vinkjeller.

Kart over de ulike vinområder i ItaliaKart over de ulike vinområder i Italia

 

Vingård i Aosta Valley, ItaliaVingård i Aosta Valley, Italia

Vinlandet Italia

Italia konkurrerer med Frankrike om å være verdens største vinprodusent, og de siste åra har Italia vært størst. I landet har det vært produsert vin i et par tusen år, og de gamle grekere kalte landet Oenitoria, vinlandet. Da Italia var et storrike i romertiden, ble vindyrking spredt videre utover store deler av Europa. Mat og vinkultur har alltid stått høyt i Italia og har vel egentlig vært grunnlaget for det franske kjøkken. Den italienske prinsessen Katarina av Medici var den som tok i bruk spisebestikk ved det franske hoff, og siden ble det vanlig over alt. 

Mikroklima

Som nevnt tidligere har Italia et enormt vinspekter på grunn av stor variasjon av mikroklima. Men her som ellers i EU og resten av vinverdenen øker kravene til effektivitet og rask fortjeneste. Dette gjør at mange spesielle viner er i ferd med å forsvinne. Italienske myndigheter prøver å bremse noe på dette ved hjelp av vinloven. De har opprettet en klasse i loven som tar vare på spesielle lokale viner, og de har satt strenge krav til bruk av utenlandske druestokker. Dersom en produsent bruker andre enn distriktets tillatte druer, vil en vin havne i laveste klasse uansett kvalitet. Derfor har en fått den merkelige situasjonen at noen av Italias beste viner er plassert i den laveste klassen. Om en italiensk vin har tilføyelsen «Classico» på etiketten, vil det si at den kommer fra distriktets tradisjonelt beste del.  

bilde av en flaske med Valpolicella Classico Superiore 1998Valpolicella Classico Superiore 1998 

bilde av en flaske Soave Classico San VincenzoSoave Classico San Vincenzo, en smak av Venezia

Vinloven

På grunn av det ovennevnte snakkes det nå om endringer i vinloven, men slik er den for tiden: 

Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG)

Dette er den høyeste klassen og ble opprettet fordi det var for stort sprik i kvalitet på DOC-klassen som etter hvert ble ganske stor. «Garantita» står for garantert kvalitet og omfatter mange toppviner. (Se Super-VdT.) Klassen omfatter nå 23 områder. 

Denominazione di Origine Controllata (DOC)

Denne klassen tilsvarer stort sett den franske AOC med regler for druesorter, avkastning, alkoholstyrke, lagring og andre ting. Over 250 registreringer er nå gjort i denne klassen. 

Indicazione Georafica Tipica 

Denne klassen er forholdsvis ny og ble opprettet for å ta vare på spesielle lokale viner. Den tilsvarer omtrent den franske vin de pays. 

Vino da Tavola (VdT)

Her finner vi vanlig bordvin, men som nevnt tidligere også noen av Italias beste viner. De har havnet i denne klassen fordi produsenten har gått ut over regelverket for de andre klassene. Denne situasjonen har ført til at disse toppvinene omtales som Super-VdT.  

Vinregioner:

 Vi begynner i nordvest og arbeider oss østover og sørover.

Relatert innhold