Fagstoff

Fruktvin

Publisert: 10.04.2013, Oppdatert: 05.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Epler til produksjon av vin og fruktvin på bordet. 

  • Fruktvin kan lages av alle typer frukt og bær unntatt druer. Mye brukte råstoffer er rabarbra, rips, solbær, kirsebær, epler, fikener, rosiner og løvetann.
  • Før gjæringen starter, må bær knuses og frukt males. Denne massen må så overhelles kokende vann eller svovles for å drepe uønsket gjær.
  • Så tilsettes kultivert vingjær og litt sukker. Dette er som du kanskje husker, unødvendig med druevin. Med slik vingjær kan en oppnå en vin på over 20 prosent.
  • Etter et par dager starter det vi kaller stormgjæring, som varer i cirka 3 dager.
  • Så presses mosten fra råstoffet, og den stille gjæringen fortsetter i 4–12 uker, alt etter temperatur og sukkerinnhold. Hele sukkermengden settes til i to til tre omganger.
  • De fruktvinene som selges i Norge, har en alkoholprosent på mellom 8 og 16.

 

Relatert innhold

Aktuelt stoff for