Fagstoff

Sterkvin (hetvin)

Publisert: 08.07.2013, Oppdatert: 05.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Kollasj: sterkvin

Sterkvin

Sterkvin eller hetvin er forskjellige betegnelser på det samme. Sterkvin inneholder fra 15 til 22 prosent alkohol. Som du kanskje husker om svakvin, ble gjærsoppen drept om alkoholen kom over 14 prosent. Derfor er grensen mellom sterk- og svakvin satt ved 15 prosent.

Om vi skal få en druevin over 15 prosent, må den altså tilsettes vinsprit. En kan lage fruktvin over 15 prosent uten å tilsette sprit, men da med kultivert gjær. Sterkvin deles i to hovedgrupper: naturlig og aromatisert. Naturlig sterkvin er vanlig hvitvin eller rødvin som tilsettes vinsprit og lagres på forskjellige måter. De mest kjente er sherry, portvin og madeira. Det finnes en rekke andre, men vi skal bare ta for oss disse som er de mest brukte.

Aromatisert sterkvin blir i tillegg til sprit tilsatt urter eller aromastoffer. Her er det også mye forskjellig, men vi skal bare se på de mest kjente av vermouth og aperitiffer.

Relatert innhold