Oppgave

Forsøk: Påvisning av fett

Publisert: 13.05.2009, Oppdatert: 03.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Fett fins i mange varianter og i mange matvarer. Her ser vi litt på hvordan fett virker på papir, som en del av det å kunne påvise fett.

 

Kjøttpølser med potetmos og stekt løk. Foto.Tre pølser som svømmer i fett
Opphavsmann: Caspian blue
 

 

 

 

Hensikt

Lære en enkel metode for å påvise fett i matvarer.

Utstyr

Vanlig A4-ark, tusj, varmeplate, morter med pistill, organisk løsemiddel, vann, smør, olivenolje, melk, nøtter.

Framgangsmåte

  1. Gni ut en dråpe olivenolje på et stykke papir. Hold papiret opp mot et vindu slik at lyset skinner gjennom det. Se på flekken og beskriv det du observerer.
  2. Legg papiret på et bord slik at det blir belyst ovenfra. Se på flekken igjen og beskriv det du observerer.
  3. Merk flekken ved sette en ring rundt og skriv olje under den.
  4. Sett tilsvarende flekker på samme ark med melk, vann, smør og organisk løsemiddel. Merk flekkene. Studer disse flekkene på tilsvarende måte som oljeflekken, og beskriv det du observerer.
  5. Etter en tid ved romtemperatur fordamper alle flekkene bortsett fra fettflekken. For at dette skal skje fortere, kan du legge papiret på en varmeplate i kort tid. Pass på at du ikke svir det.
  6. Ta et nytt papirark, brett det rundt en nøtt og knus nøtten inni papiret ved hjelp av morteren.
  7. Åpne papiret, fjern nøttesmulene, og se om papiret har fått en våt flekk. Undersøk om det er en fettflekk.
  8. Undersøk om andre matvarer inneholder fett. Ved undersøkelse av enkelte matvarer må fettet ekstraheres med et løsemiddel for at vi skal få tak i det.
Relatert innhold