Oppgave

Forsøk: Påvisning protein og karbohydrat i melk

Publisert: 13.05.2009, Oppdatert: 03.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

I dette forsøket lærer du både litt om hva melk inneholder og hvilke metoder og utstyr man kan benytte for å påvise de aktuelle stoffene.

 

Melkeglass. Foto.Melkeglass
Opphavsmann: Stefan Kühn
 

 

 

 

Hensikt

Lære hvordan man kan påvise proteiner og laktose i melk.

Innledning

Fehlings væske er en mørk blå løsning som skifter farge til mursteinsrød når den varmes opp med et monosakkarid, samt disakkaridene melkesukker (laktose) og maltsukker (maltose). Den beholder blåfargen når den blir varmet opp med sukrose eller stivelse.

Utstyr

1 dl lettmelk, begerglass 300 ml, propanbrenner med trefotstativ, rørepinne/glasstav, eddik, reagensrør, Fehlings væske, begerglass 100 ml, spiseskje, termometer.

Framgangsmåte

  1. Tilsett 1 dl lettmelk i et 300 ml begerglass og varm opp under omrøring til 40-50 °C.
  2. Tilsett 1 spiseskje eddik. Når melken skiller seg, trekkes ostestoffene opp som en hvit deigklump. Ostestoffene inneholder fett og protein.
  3. Ved hjelp av en vekt og varedeklarasjonen på melkekartongen vil man kunne se at det aller meste av ostestoffene er protein. Det som er tilbake i begerglasset, kalles myse som hovedsakelig består av vann og laktose.
  4. Tilsett Fehlings væske og varm opp. Hva skjer?
Relatert innhold