Dette er en oppgave hvor du må bruke kunnskapene dine om forskjellige tilberedningsmetoder for poteter og om forskjellige potetsorter og deres egenskaper.
Målet med denne oppgaven er at du skal:
- vise at du kan benytte forskjellig tilberedningsmetoder for poteter
- vite hvilke bruksområder de forskjellige potetsortene har
Vurdering:
De blir vurderte etter
- smak og konsistens på potetrettene
- relevant og riktig informasjon i den brosjyren dere lager
Informasjon til oppgavene
Dere må planlegge oppgavene slik at dere kan jobbe med både den teoretiske og den praktiske oppgaven samtidig. Det er satt av en undervisningsøkt på 7 timer til oppgavene. Klassen deles inn i grupper på 3 eller 4 elever.
Teoretisk oppgave:
Dere skal lage en brosjyre som viser en oversikt over 6 forskjellige potetsorter (valgfrie).
Informasjonen som skal være med, er:
- navn
- bruksområder (mos, salat, kokte, bakte, lefser, osv.)
- utseende
- oppskrifter på de to tilberedningene deres med bilde av ferdig rett. Se praktisk oppgave
Praktisk oppgave
Hver gruppe får utlevert 1 kg poteter hver. Dere må selv bestille den sorten dere ønsker å benytte til de oppskriftene dere har fått.
- Etter avtale med læreren skal dere servere alle rettene til prøvesmaking.
- Som oppsummering av undervisningsøkten skal hver gruppe forklare framgangsmåten for potetrettene for resten av klassen.
Annen info:
Gruppe 1 lager remulade.
Gruppe 2 lager grønn salat.
Gruppe 3 lager bearnéssaus.
Gruppe 4 dekker bordene.
Dere må avtale tidspunkt for måltid og mengder med læreren.
Gruppe 1
Dere skal lage
- fløtegratinerte poteter
- potetmos
Gruppe 2
Dere skal lage
- pommes frites
- nøttepoteter
Gruppe 3
Dere skal lage
- slottspoteter
- bakte poteter
Gruppe 4
Dere skal lage
- cendrepoteter
- dampkokte poteter
Relatert innhold
CC BY-NC-SASkrevet av Stig Lieberg. Rettighetshaver: Amendor AS
Sist faglig oppdatert 17.06.2019