For å hindre svinn er det viktig med gode rutiner for mottak av varer. De ansatte bør også få god opplæring slik at de kan sjekke varene som kommer inn til lager.
Å sjekke varer ved mottak betyr blant annet å
- kontrollere pakkseddelen mot det som er bestilt
- kontrollere at mengden som er mottatt, stemmer med pakkseddelen
- kontrollere at det er samsvar mellom pakkseddel og faktura
- kontrollere at varene er i god stand, og at prisene er som avtalt
Visste du at IKEA-gründeren Ingvar Kamprad alltid først går på lageret når han vil se på en bedrift eller et IKEA-varehus? Han mener at man ved å se på lageret kan slå fast om en bedrift er lønnsom eller ikke!
Andre ting de lageransatte bør passe på:
- Det bør være faste dager og tider for levering av varer.
- Ikke la leverandøren være alene på lageret.
- Lås alltid døra.
Avvik ved varemottak
Av og til er det feil på leveransen, og da må det skrives opp. Det beste er da at bedriften bruker et fast skjema. Dette kan du lage selv, eller du kan bruke et slikt som i
Lager
På lageret kan det oppstå svinn fordi varer blir ødelagt (frukt, grønt, glass og lignende).
Fra et lager kan det også bli stjålet varer. Varemottaket er en del av lageret, og sånn sett vil svinn på varemottak også være svinn på lager.
Tiltak for å hindre svinn fra lager er
- oversiktlige varebeholdninger
- riktig temperatur i forhold til type varer
- gode rutiner for låsing av lageret
- tilgang til lageret bare for de som bør ha det
- registrering i en svinnoversikt: Alt som blir ødelagt eller som ikke kan selges, skal registres, i en bok eller elektronisk.
CC BY-SASkrevet av Monica Gjertsen Steinbakken. Rettighetshavere: NKI Forlaget og Amendor AS
Sist faglig oppdatert 13.05.2018