Aktualitet

Punk og politikk

Publisert: 30.08.2012, Oppdatert: 04.03.2017
 • Innbygg
 • Enkel visning
 • Lytt til tekst
 • Skriv ut

 

SE VIDEO: Aksjonister fra Sydney til New York krever at bandmedlemmene i Pussy Riot settes fri. (Merk: engelsk tale)  
      

Pussy Riot i MoskvaPROTESTERER: Pussy Riot blir dannet i august 2011. Kvinnene i punkrockkollektivet opptrer under pseudonym og alltid med finlandshetter.  

 

Amnesty i Dublin støtter Pussy RiotSLIPP PUSSY RIOT FRI! Amnestyaktivister over hele verden markerte sin støtte til Pussy Riot.   

 

Ordforklaringer:

Feminist 
Dissident
Ortodoks 
Punkrock 
Radikal 

 

 

QuizknappKJENTE DISSIDENTER: Hvor godt kjenner du disse?

Dette er saken:

 • Tre medlemmer av Pussy Riot blir pågrepet i mars for å ha tatt seg inn Frelserkatedralen i Moskva hvor de fremførte en regimekritisk låt der de ba jomfru Maria jage bort Vladimir Putin.
 • Den 17. august dømmes Maria Aljokhina, Jekaterina Samutsevitsj og Nadezjda Tolokonnikova til to års fengsel for å ha forstyrret offentlig ro og orden.
 • Flere land har kritisert rettssaken og fordømt fengselsstraffen. 

Les artikkel: Pussy Riot straffes for strengt 
Se bildeserie: Saken mot Pussy Riot  

 

 

Amnesty vil følge saken videre

Til tross for at saken ses som et slag mot ytringsfriheten, ser generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Norge også en positiv side.

– Man har aldri tidligere opplevd en så allmenn diskusjon om ytringsfrihet i Russland. Folk snakker om denne saken ved kafébord, på jobben, over middagen. Det at man har fått en diskusjon om ytringsfrihet, er i seg selv positivt, mener han.

– Det kan godt hende at folk flest reflekterer mer over spørsmålet, og at flere russere nå mener at man har gått for langt, sier han.

En russisk meningsmåling tyder imidlertid på at kun 6 prosent har sympati med medlemmene av Pussy Riot, mens 51 prosent føler irritasjon eller harme.

 

Samvittighetsfanger

Amnesty betrakter de tre medlemmene av det russiske punkbandet Pussy Riot som samvittighetsfanger og krever at kvinnene settes fri. Amnesty har siden 1961 vært med på å bidra til at over 50 000 samvittighetsfanger har blitt løslatt fra fengsel.

Person med håndjern i fengselINTERAKTIV GRAFIKK: Amnesty krever at urettmessig fengslede mennesker i 48 land blir satt fri.  

 

Oppgaver

 1. Hvorfor tror dere russere flest mener at Pussy Riot må straffes?
 2. Søk på sosiale medier og se hva dere finner av støtteerklæringer til Pussy Riots. Se også om det er mulig å finne noen som ikke støtter bandet.
 3. Se filmen Pussy Riot - Punk Prayer. Beskriv Pussy Riots aksjon i kirken som en ytring. Hvilke virkemidler tas i bruk, og hvorfor?
 4. I retorikken brukes begrepet kairos (å velge det rette stedet og tidspunktet for å komme med en ytring). Drøft kirke-aksjonen i forhold til dette.
 5. Ville en lignende opptreden i kirken her i landet ha fått samme oppmerksomhet? Hvordan henger dette sammen med tabuer i kulturen og vår kulturelle identitet?
 6. Politisk og religiøst grunnsyn henger sammen med kulturelle verdier. På hvilken måte ser vi dette i tilfellet med Pussy Riots aksjon i kirken?
 7. For å oppnå god kontakt med en man ikke kjenner så godt, er et vanlig råd at man skal styre unna religion og politikk. Pussy Riot utfordrer begge deler. Drøft hvorfor religion og politikk vekker sterke følelser.
 8. Pek på grunner til den store medieoppmerksomheten rundt Pussy Riot og behandlingen fra russiske styresmakter.
 9. Bør kunstnere ha en større frihet enn andre samfunnsaktører til å komme med kritiske ytringer? Har de en forpliktelse til det?
 10. Lytt til låta På tynn is av HonningbarnaPå tynn is.   Hva tror dere denne sangen handler om?

 

Oppgaver

Oppgave

Relatert innhold