Hopp til innhold

Fagstoff

Næringsinnhold i egg

Ei høne legger sitt første egg når hun er rundt 19 uker gammel. Hun verper 6 egg per uke. Når vi snakker om egg i Norge mener vi først og fremst hønseegg, men det brukes også måseegg, vaktelegg, terneegg med flere.
Hvite og brune egg. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu


Egg i ernæringen

Et norsk gjennomsnittsegg veier 63 g. Av dette er ca.22 g plomme, 33 g hvite og 8 g skall. Plommen har både høyere energi- og næringsinnhold enn hviten.

Næringsinnholdet i eggehviten og eggeplommen kan du studere i matvaretabellen. Der vil du se at eggeplommen inneholder utrolig mange næringsstoffer!

Vi spiser i gjennomsnitt ½ egg hver om dagen. Noen spiser mer – andre mindre. Egg gir oss en lang rekke næringsstoffer; ja, de aller fleste stoffene menneskekroppen behøver er til stede i egget.

Eggets betydning i kostholdet

Egg betyr forholdsvis lite i det samlede kostholdet, til tross for at det er en allsidig matvare.Vi spiser som nevnt ca. 1/2 egg per person per dag, og det utgjør lite av alt vi spiser i løpet av dagen. For eldre mennesker som har lav forbrenning er frokostegget en fin mulighet for å få i seg en porsjon vitaminer uten altfor mange kalorier på kjøpet. Vi sier at egg har høy næringstetthet fordi det har en høy andel vitaminer og mineraler i forhold til energi (kcal/kJ).

Vitaminer

Frittgående høner. Foto.

A-, B-, D-, E- og K-vitamin. Det eneste vitaminet som ikke finnes i egg er vitamin C. Av B-vitaminer finnes det hele 8 forskjellige og alle er til stede i egget. D-vitamin er ekstra vanskelig å få fra kostholdet ellers, så eggets bidrag teller ekstra her! Ikke rart at egget blir kalt «Naturens egen vitaminpille»! NB: Må ikke svelges hele!

Mineraler og sporstoffer

Jern, kalsium, natrium, kalium, magnesium, fosfor, sink og selen. Jern teller litt ekstra i egg, fordi kvinner lett får for lite jern fra det øvrige kostholdet.

EGG-proteinet – verdens beste for kroppen!

Proteinene i matvarer har svært forskjellig verdi for kroppen, eggets er den beste. Eggets samlede protein likner mest på kroppens eget protein. Derfor sier vi at egget har den beste proteinkvalitet for menneskekroppen.

Egg har mye umettede fettsyrer

Liksom kylling og kalkun har også egg en høy andel umettede fettsyrer; og er dermed sunnere, for eksempel hardkokt som pålegg, enn for eksempel hvitost eller spekepølse. Egget gir også færre kalorier.

Hva med kolesterolet?

Ja, eggeplommen inneholder kolesterol, men dette betyr lite, om noe, for blodets kolesterolinnhold. Det er helt andre matvarer, de med høyt innhold av mettede fettsyrer, som øker kolesterolet i blodet slik at det kan bli en helserisiko. Sjekk matvarer du lurer på ved å gå inn på matvaretabellen.

Det er nok verdens største myte om mat – at egg er farlig for kolesterolet. Kos deg med egg!

Når egg varmes opp

Egg begynner å stivne ved ca. 70 °C (proteinene denatureres). Det ser vi blant annet når vi lager vaniljesaus med egg, den tykner før sausen koker. Sauser med egg i må ikke få mer enn et raskt oppkok, ellers kan de skille seg og bli grynete.

Oppbevar kjølig – men temperér!

Egg bør oppbevares kjølig, helst i kjøleskap. Da er de holdbare i flere uker, ja, egentlig i flere måneder. Men, på samme måte som ost, bør egg også tempereres før vi skal bruke dem, da kommer alle eggets gode egenskaper best fram. For egg tåler godt å oppbevares i romtemperatur (på kjøkkenbenken) et par dager før bruk. Man kan også gjerne fryse egg, men da må de knekkes først, og plomme og hvite røres sammen. Plomme og hvite kan også fryses hver for seg.

God kontroll

De aller fleste norske egg blir kontrollert før de går ut i butikkene. Eggene blir da gjennomlyst, sortert og stemplet ved eggpakkerier. På eggekartongen til kontrollerte egg er det oppgitt holdbarhetsdato. Eggene blir sortert i vektklassene små, mellomstore, store og ekstra store.

Husk!

  • Egg er en næringsrik matvare med høyt innhold av proteiner, vitaminer og mineraler.
  • Egg inneholder alle vitaminer med unntak av vitamin C.
CC BY-SARettighetshaver: Opplysningskontoret for egg og kjøtt
Sist faglig oppdatert 02.04.2020

Læringsressurser

Egg