Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Lær dere kostrådene!

Kostrådene er viktig å lære, men det er også viktig å følge dem. Etter å ha jobbet med denne oppgaven vil du kunne et av rådene ekstra godt, og følger du med når de andre framfører, vil du nok lære deg flere.
Mann spiser en appelsin på en fjelltopp. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Informasjon om oppgaven

Denne oppgaven er passe til 2–3 skoletimer.

Eleven skal lære seg et kostråd godt og framføre dette på en valgfri måte til medelever.

Gjennomføring

Det er totalt 12 kostråd. Fordel disse rådene på elevene. Bruk tabellen nedenfor. Elevene kan velge om de vil jobbe alene eller sammen med en medelev.

1. time: Lag en power point-presentasjon eller lysbildefremvisning med fine bilder av mat og eventuelt hvilke mengder man bør spise i henhold til kostholdsrådene.

Er du kreativ, klarer du kanskje å lage en film eller eventuelt bruke rollespill i stedet.

2. og 3. time: Presentasjon til medelever!

Kostråd

Navn

Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.

Ha en g​od balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet.

Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag (fem om dagen).

Spis grove kornprodukter hver dag.

Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg.

Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.

La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet. Spis fisk til middag to til tre ganger i uken.

Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør.

Velg matvarer med lite salt, og begrens bruken av salt i matlaging og på maten.

Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags.

Velg vann som tørstedrikk.

Vær fysisk aktiv i minst 30 minutter hver dag.

CC BY-SASkrevet av Unni Kulhuset Granheim.
Sist faglig oppdatert 28.02.2018

Læringsressurser

Ernæring, helse og livsstil