Hopp til innhold

Fagstoff

Mineraler og sporstoffer

Selv om de forskjellige uorganiske mineralene til sammen bare utgjør en liten del av kroppsvekten vår (cirka 4 prosent), er de svært viktige. Mineralene er nødvendige for mange prosesser i kroppen vår, men de forbrennes ikke.
En mengde ulike råvarer av frukt, grønt, kjøtt, fisk, melk, egg og kornprodukter. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Mineraler

I motsetning til vitaminene er flere mineraler viktige byggesteiner i kroppen. Særlig skjelettet er avhengig av mineraltilførsel. Mineraler er også viktige for at nervesystemet og musklene skal fungere normalt.

To hovedgrupper

  • Mineralstoffer – som vi trenger relativt mye av, og som fungerer som byggesteiner i kroppen. Eksempler på slike mineraler er kalsium og fosfor.
  • Sporstoffer – som kroppen bare trenger ørsmå mengder av. Sink, selen og krom er eksempler på sporstoffer.
Ulike meieriprodukter på et serveringsfat. foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Sporstoffer

Sporstoffer er betegnelsen på mer enn 100 grunnstoffer som til sammen utgjør mindre enn en titusendel av kroppsvekten vår. Flere av sporstoffene er livsnødvendige, det vil si at mangel kan føre til sykdom og i verste fall død.

To grupper sporstoffer

  • de livsnødvendige – som jern, sink og jod
  • de giftige – som bly og kadmium

Både de giftige og de livsnødvendige sporstoffene har en tendens til å hope seg opp i fettet og beinstrukturen. Det er vanskelig å studere effekten av mangel på eller tilskudd av sporstoffer, for alle stoffene fungerer sammen med hverandre, eller i konkurranse med hverandre. Tilskudd av ett enkelt sporstoff vil derfor automatisk endre konsentrasjonen av flere andre.

Fisk er en god kilde til jod, og oksekjøtt en god kilde til jern og sink.

Husk

  • Mineralstoffene kan ikke dannes i kroppen og må tilføres via mat og drikke.
  • Mineralstoffene har forskjellige funksjoner i kroppen.
CC BY-NC-SASkrevet av Øyvind Bønes og Nils H. Fløttre.
Sist faglig oppdatert 17.06.2019

Læringsressurser

Kosthold og helse