Her finner oversikt over forskjellige typer varme desserter og framgangsmåte for noen av dem.
Varme desserter
- dessertsupper
- fruktbeignet
- fruktdesserter
- omelett
- krutong
- timbal
- pai
- pannekaker
- pudding
- sufflé
Dessertsupper
- bær- og fruktsupper
- grynsupper
- melkesupper
Dessertsupper brukes mest i institusjoner.
Fruktbeignet
- Frukten marineres ofte i likør.
- Frukten tørkes godt før den dyppes i frityrrøre og stekes i nytt frityrfett ved 180 °C.
- Den stekes til den er gyllen og legges på porøst papir.
- Vi kan også drysse med melis og glasere i salamander.
- Serveres med en dessertsaus.
Fruktdessert
- Bruk faste frukter som epler og pærer.
- Skrell frukten og ta ut kjernehuset.
- Fyll kjernehuset med for eksempel farin og kanel.
- Stek frukten i en smurt form i ovnen med litt sukkerlake i bunnen.
- Frukten kan også bakes inn i butterdeig før den stekes i ovnen.
- Stekes i cirka 10–20 minutter ved 200 °C.
Omelett
- Slå egg, farin og salt lett sammen og stek blandingen som en vanlig omelett i en varm, smurt panne.
- Fyll omeletten og hvelv den over på fat.
- Dryss over farin og lag gittermønster med glødende jern.
Omelett kan også lages som sufflé.
- Bland eggeplommer, vann og melis lett sammen.
- Pisk eggehvitene stive og bland dem inn i massen.
- Hell blandingen i smurt panne og stek den i ovn ved 200 °C på nederste rille.
- Når omeletten er gyllenbrun under, settes den på øverste rille eller i salamander og stekes ferdig.
- Ha frukt på den ene halvdelen. Brett over og hvelv omeletten over på fat.
Pai
- Lag deigen først.
- Bland mel, margarin og salt.
- Tilsett vann og arbeid deigen raskt sammen til en fast kule.
- Dekk deigen med plast og la den hvile kaldt i minimum 30 minutter.
- Fôr en paiform med et jevnt lag deig. La deigen stikke cirka 2 cm over kanten.
- Prikk deigen godt med en gaffel og stek den i cirka 15 minutter ved 200 °C.
- Ta ut formen og avkjøl.
- Fyll formen med oppdelt frukt.
- Dryss på farin og eventuelt andre smaksstoffer.
- Reinskjær formen og pensle med egg.
- Legg et deiglokk over, som prikkes og pensles med egg.
- Stek paien i cirka 35–40 minutter ved 200 °C eller til lokket er gyllenbrunt og frukten myk.
Pannekaker
- Rør sammen egg og farin.
- Tilsett melet og rør til en jevn masse.
- Rør inn kokende margarin.
- Rør inn melk og eventuelle smaksstoffer.
- La røren hvile cirka 30 minutter.
- Stek tynne pannekaker på middels varm panne.
Timbaler
- Kle en smurt timbalform i bunnen og på sidene med en briochedeig, mørdeig eller skiver av sukkerbrød.
- Fyll formen med krem eller fruktkompott. Legg et lokk av deig på formen.
- Deiglokket må ha et lite hull på midten, slik at dampen slipper ut.
- Stek timbalen ved 200 °C til deigen er ferdig.
- Hvelv timbalen på fat og masker den med fruktsaus.
Relatert innhold
CC BY-NC-SASkrevet av Ketil Lyngvær.
Sist faglig oppdatert 17.06.2019