Hopp til innhold

Fagstoff

Varme desserter

Her finner oversikt over forskjellige typer varme desserter og framgangsmåte for noen av dem.

Varme desserter

  • dessertsupper
  • fruktbeignet
  • fruktdesserter
  • omelett
  • krutong
  • timbal
  • pai
  • pannekaker
  • pudding
  • sufflé

Dessertsupper

  • bær- og fruktsupper
  • grynsupper
  • melkesupper

Dessertsupper brukes mest i institusjoner.

Fruktbeignet

  • Frukten marineres ofte i likør.
  • Frukten tørkes godt før den dyppes i frityrrøre og stekes i nytt frityrfett ved 180 °C.
  • Den stekes til den er gyllen og legges på porøst papir.
  • Vi kan også drysse med melis og glasere i salamander.
  • Serveres med en dessertsaus.

Fruktdessert

  • Bruk faste frukter som epler og pærer.
  • Skrell frukten og ta ut kjernehuset.
  • Fyll kjernehuset med for eksempel farin og kanel.
  • Stek frukten i en smurt form i ovnen med litt sukkerlake i bunnen.
  • Frukten kan også bakes inn i butterdeig før den stekes i ovnen.
  • Stekes i cirka 10–20 minutter ved 200 °C.

Omelett

  • Slå egg, farin og salt lett sammen og stek blandingen som en vanlig omelett i en varm, smurt panne.
  • Fyll omeletten og hvelv den over på fat.
  • Dryss over farin og lag gittermønster med glødende jern.

Omelett kan også lages som sufflé.

  • Bland eggeplommer, vann og melis lett sammen.
  • Pisk eggehvitene stive og bland dem inn i massen.
  • Hell blandingen i smurt panne og stek den i ovn ved 200 °C på nederste rille.
  • Når omeletten er gyllenbrun under, settes den på øverste rille eller i salamander og stekes ferdig.
  • Ha frukt på den ene halvdelen. Brett over og hvelv omeletten over på fat.

Pai

  • Lag deigen først.
  • Bland mel, margarin og salt.
  • Tilsett vann og arbeid deigen raskt sammen til en fast kule.
  • Dekk deigen med plast og la den hvile kaldt i minimum 30 minutter.
  • Fôr en paiform med et jevnt lag deig. La deigen stikke cirka 2 cm over kanten.
  • Prikk deigen godt med en gaffel og stek den i cirka 15 minutter ved 200 °C.
  • Ta ut formen og avkjøl.
  • Fyll formen med oppdelt frukt.
  • Dryss på farin og eventuelt andre smaksstoffer.
  • Reinskjær formen og pensle med egg.
  • Legg et deiglokk over, som prikkes og pensles med egg.
  • Stek paien i cirka 35–40 minutter ved 200 °C eller til lokket er gyllenbrunt og frukten myk.

Pannekaker

  • Rør sammen egg og farin.
  • Tilsett melet og rør til en jevn masse.
  • Rør inn kokende margarin.
  • Rør inn melk og eventuelle smaksstoffer.
  • La røren hvile cirka 30 minutter.
  • Stek tynne pannekaker på middels varm panne.

Timbaler

  • Kle en smurt timbalform i bunnen og på sidene med en briochedeig, mørdeig eller skiver av sukkerbrød.
  • Fyll formen med krem eller fruktkompott. Legg et lokk av deig på formen.
  • Deiglokket må ha et lite hull på midten, slik at dampen slipper ut.
  • Stek timbalen ved 200 °C til deigen er ferdig.
  • Hvelv timbalen på fat og masker den med fruktsaus.

Relatert innhold

Det finnes mange gode sauser du kan servere til ulike desserter. Her finner du tips og framgangsmåter for noen vanlige dessertsauser.

CC BY-NC-SASkrevet av Ketil Lyngvær.
Sist faglig oppdatert 17.06.2019

Læringsressurser

Dessert