Hopp til innhold

Fagstoff

Bærekraftige reisemål i Norge

Hva mener vi med bærekraftig turisme i Norge? Her skal vi se på noen eksempler på bærekraftige reisemål. Kanskje vet du om flere eksempler på bærekraftig reiseliv i lokalmiljøet eller et sted der du har vært på ferie?
Havn med båthavn og sjøhus. Vega.Helgeland. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Målrettet utvikling

Bærekraft er overordnet i regjeringens reiselivsstrategi Destinasjon Norge (2012).

Aktørene i reiselivet må finne tiltak som tar hensyn til natur, kultur, miljø, lokalsamfunn og lønnsomhet. Disse hensynene kan komme i konflikt med hverandre: For eksempel kan det noen ganger vise seg å være vanskelig å ta hensyn til både naturen og lønnsomheten.

Pilotdestinasjoner

Innovasjon Norge har valgt ut fem pilotdestinasjoner. Hensikten er å finne ut hvordan vi kan jobbe målrettet for å utvikle et bærekraftig reisemål. De fem stedene skal være en læringsarena for utprøving. De skal gi oss kunnskap og erfaringer som vi kan bruke til å utvikle «en av de beste bærekraftige natur- og kulturopplevelsene i Europa».

De fem pilotdestinasjonene er Vega, Trysil, Røros, Lærdal og Geilo.

Vega

Vega har en helt spesiell status i norsk reiseliv. Nylig kåret avisen Observer øyriket til et av verdens ti fremste «uoppdagede» reisemål. I 2004 ble Vega-øyene skrevet inn på UNESCOs verdensarvliste.

Her kan du lese mer om Vega

Trysil

Trysil er en av landets største destinasjoner og en spennende bærekraftspilot. Balansen mellom utbygging for mange tilreisende og ønsket om å ta ansvar for klima, lokalmiljø og lokalsamfunn er utfordrende og krever bredt samarbeid.

Her kan du lese mer om Trysil

Røros

Bergstaden Røros er en av få gruvebyer i verden som står på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Byen er en av Europas eldste trehusbyer som fortsatt er et levende lokalsamfunn. Kompetanseheving og vertskapsrollen er sentrale temaer for Rørospiloten.

Her kan du lese mer om Røros

Lærdal

Lærdal er et viktig knutepunkt mellom øst og vest i Norge. Bygda ligger innerst i Sognefjorden, omkranset av høye fjell og flott natur. Lærdal ønsker å bedre økonomien i reiselivet, blant annet ved å bevare det særegne ved lokalsamfunnet og kommunens natur- og kulturarv.

Her kan du lese mer om Lærdal

Geilo

Geilo Fjellandsby har en større utbygging av hytter på Kikut ved Geilo. Prinsippene for bærekraftig reiseliv skal være grunnlaget for alle viktige beslutninger om utviklingen av området. De skal styre alt fra design, innkjøp, energi og kulturelt innhold til transport og arbeidskraft med mer.

Her kan du lese mer om Geilo fjellandsby

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Kjell Rosland. Rettighetshavere: Amendor AS og NKI Forlaget
Sist faglig oppdatert 10.01.2019

Læringsressurser

Bærekraftig reiseliv