Skip to content

Subject Material

Velferdsteknologi som politisk satsingsområde

Velferdsteknologi er digitale løsninger som skal forbedre og forenkle helse- og omsorgssektoren. Hensikten med teknologien er at enkeltpersoner og pårørende skal oppleve økt egenmestring, samfunnsdeltakelse og livskvalitet.
Eldre person betjener nettbrett. Foto.
Open image in new window

«Med velferdsteknologi menes først og fremst teknologisk assistanse som bidrar til økt trygghet, sikkerhet, sosial deltakelse, mobilitet og fysisk og kulturell aktivitet, og styrker den enkeltes evne til å klare seg selv i hverdagen til tross for sykdom og sosial, psykisk eller fysisk nedsatt funksjonsevne.» (KS og NHO 2009; AALIANCE 2009)

Bakgrunn for satsing på teknologi i helse- og omsorgssektoren

Regjeringen har tidligere lagt fram Meld. St. 10 (2012–2013) God kvalitet – trygge tjenester – Kvalitet og pasientsikkerhet i helse- og omsorgstjenesten. Meld. St. 10 God kvalitet - trygge tjenester

Denne hadde som mål:

  • et mer brukerorientert helse- og omsorgstilbud
  • en mer aktiv pasient- og brukerrolle
  • mer systematisk utprøving av nye behandlingsmetoder
  • bedre kvalitet gjennom kunnskap og innovasjon

Det satses på en framtidsrettet omsorgspolitikk. Det forutsetter at framtidas brukergrupper blir tatt vare på i alle aldre og ut fra den enkeltes behov.

Velferdsteknologi i velferdssamfunnet

Det må jobbes for at de med funksjonsnedsettende utfordringer blir ivaretatt. Det må også jobbes for å utforme en aktiv seniorpolitikk for alle samfunnsområder og en moderne pårørendepolitikk.

Skal velferdssamfunnet virkeliggjøre verdier som deltakelse, uavhengighet, selvstendighet, verdighet og normalisering, forutsetter det sterk brukerinnflytelse og kontroll over egen livssituasjon.

Kilde:

NOU 2011: 11 (2011, 16. juni). Innovasjon i omsorg. Hentet 27. februar 2020 fra https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/nou-2011-11/id646812/?ch=9

CC BY-NC-SAWritten by: Hege Nikolaisen.
Last revised date 01/27/2020

Learning content

Velferdsteknologi